Verenluovutuksen tärkeys

Luovutus ei satu eikä kestä kauan.

Monet kansallismieliset vastustavat ihan oikeutetusti Suomen Punaista Ristiä (SPR). Ajavathan he monikulttuurista Suomea, piilottelevat laittomia maahantunkeutujia ja tukevat prideä ynnä muuta. Kuitenkin on olemassa poikkeus missä SPR on Suomen kansalle tärkeä. Se on tällä hetkellä ainoa taho, joka hoitaa suuressa mittakaavassa verenluovutuksien avulla verta sitä tarvitseville suomalaisille. 


Verta ei voi tehdä keinotekoisesti tai tulostaa niin kuin ihoa, vaan kaiken veren on tultava luovuttajilta. Jos kolariin joutuessa menettää verta tai joudut leikkaukseen, tarvitset ihmisiä, jotka ovat luovuttaneet sinua varten verta. Tämä on kuitenkin vain yksi ryhmä mitä luovutuksella autetaan. 

Yhdellä, vajaa puoli litraa verta sisältävällä luovutuksella, voit auttaa kolmea ihmistä: Punasoluilla autat leikkauspotilaita, verihiutaleilla syöpäpotilaita ja veriplasmalla keskoslapsia tai verenvuototautia sairastavia. Meillä on terveinä ihmisinä velvollisuus auttaa omaa kansaamme. Kaikkia tarvitaan, sillä potilas tarvitsee aina oman veriryhmänsä verta. Joka päivä tarvitaan jopa 800 verenluovuttajaa ja ainakin näinä aikoina heitä on liian vähän.


SPR myy verta sairaaloille ja sillä kustantaa verenluovutustoiminnan. Veripalvelu on voittoa

tavoittelematon organisaatio, mutta vaikka SPR tekisi voittoa luovutetusta verestä niin mitä sitten? Luovutettu veri auttaa 40 000 suomalaista vuosittain. Pitäisikö näiden mieluummin kuolla, koska verenluovutuksen hoitaa väärä taho? Niille jotka pelkäävät, että oma veri menee ulkomaille tai ulkomaalaisille, niin huoli pois, veri pysyy Suomessa. Esimerkiksi afrikkalaisille ei monesti voi antaa suomalaisen verta, vaikka olisi samaa veriryhmää, koska veren taipumus paakkuuntua muodostaa biologisen esteen. Niin kauan kun SPR on ainoa taho, jonka kautta voi luovuttaa verta, pitää meidän luovuttaa verta siellä.

Verestä on pulaa tälläkin hetkellä.

Varsinais-Suomen akselin verenluovuttajia luovutuksen jälkeen.

Varsinais-Suomen akseli on aloittanut verenluovutustoiminnan ja perustanut oman verenluovutusryhmän. Tällä hetkellä vuoden verenluovutuksia on ryhmällä 14, mutta yli 20 luovutuksen määrän yli mennään helposti tänä vuonna. Suosittelemme kaikkia kansallismielisiä ihmisiä ja järjestöjä ottamaan osaa tärkeään työhön, missä autetaan omaa kansaa. 


Jos kiinnostuit verenluovutuksesta tämän tekstin ansiosta, mene veripalvelu.fi-verkkosivulle ja testaa sovitko luovuttajaksi. Se mikä usein motivoi ihmisiä eniten luovuttamaan verta edes kerran on oman veriryhmänsä kuuleminen. Sen saa tietää joko puhelulla luovutuksen jälkeen tai seuraavalla luovutuskerralla. Käytännön hyötyä tuo myös verenluovutuskortti, joka lompakossa voi nopeuttaa oikean veren antamista onnettomuudessa. Ambulansseissa on yleisesti O- verta, jota voi luovuttaa kaikille, mutta ei sitäkään aina ole tarpeeksi. 

Verenluovutus itsessään kestää 5-10min ja sen jälkeen kahvio tarjoaa syötävää, juotavaa ja kesällä jäätelön. Yleisesti on myös tapana antaa kaikkea krääsää, jonka kantaa kätevästi “hengenpelastaja”-kangaskassissa. Verenluovutuksessa päällimmäisenä ajatuksena on aina auttaminen, mutta mikä vain, joka saa sinut edes testaamaan verenluovutusta on hyväksi tälle kansalle. Niin kuin monessa asiassa, se ensimmäinen askel on kaikista suurin!