Uudenmaan akselin mielenilmaus Ukrainan itsemääräämisoikeuden puolesta 7.4.

Uudenmaan akselin aktivistit osoittivat mieltään Venäjän federaation suurlähetystön edessä, jossa tuomitsimme Venäjän raakalaismaisen toiminnan sekä vaadimme Ukrainan ja kaikkien Venäjän rajamaiden itsemääräämisoikeuden turvaamisen. 

Puhe:


Jo yli kuukauden ajan maailma on seurannut Ukrainassa riehuvaa sotaa. Sota on näyttänyt kuinka todellinen itäisen naapurimme uhka oikeasti on. Koko tämän ajan venäläiset sotilaat ovat heille perinteiseen tapaan kohdistaneet siviileihin käsittämättömiä julmuuksia. Kuten historiassa jo monta kertaa aiemmin, venäläisten jaloissa joskus elämää huokuneet asuinalueet on muutettu raunioiksi. Ihmisiä, mukaanlukien lapsia ja siviilejä, on raiskattu ja tapettu. Ukrainalaiset ovat jo kuukauden päivät urheasti taistelleet pitääkseen kovalla työllä lunastamansa itsenäisyyden, samalla puolustaen myös muuta Eurooppaa maanosansa muuttumattoman uhan aggressiolta ja inspiroiden kaikkia Euroopan kansoja.


Venäjän paneminen ruotuun on tärkeää paitsi koko mantereen, myös koko maapallon geopoliittisen tasapainon puolesta. Elämme aikaa, jolloin Venäjä pyrkii Aleksandr Duginin oppeja muistuttavin keinoin palauttamaan mennyttä, kuviteltua loistoaan hyökkäyssodan opein. Venäjän rajanaapurit, kuten Suomi, Baltia ja Ukraina joutuvat tämän suuruudenhullun projektin hinnan maksajiksi. Venäjän loukatessa rajanaapureidensa suvereniteettia jatkuvalla aggressiolla tavoitteenaan meidän alistaminen talutushihnaansa sekä vapautemme rikkominen, on meillä lukuisia yhtenäisiä geopoliittisia piirteitä yhdistäytyä sekä syitä taistella vastaan. Suomen on annettava täysi panoksensa Ukrainan sekä kaikkien lännen ja idän rajamaiden itsemääräämisoikeudelle sekä oikeudelle pysyä kansallisvaltioina.


Vaikkei kukaan tarvitsisi erillistä syytä irtautua Iivanan vallasta, oli Ukrainalaisilla silti erityisen hyvä syy irtautua edellisestä ’Venäjän suurvallasta’, Neuvostoliitosta. Moskovan pääsihteerien käskytyksessä miljoonia ukrainalaisia kuoli nälänhädissä, puhdistuksissa ja valtion joukkoihin pakotettiin ukrainalaisia, joilla ei ollut mitään halua sotia venäläisten imperialistisia sotia. Kulttuurillisestikin venäläisessä kansankuvaelmassa Ukrainaa on aina pidetty erillisenä, mutta Venäjän hallinnon alaisuuteen kuuluvana alueena. Jo kolmen venäläisen vallan aikana on maa pyrkinyt miehittämään pientä, alivertaisenaan pitämää maa-aluetta Mustanmeren rannalta. Nyt uudella vuosisadalla sama muinainen vihollinen uhkaa jälleen itsenäistä valtiota. Venäjän propagandasta huolimatta ei siis pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä, että kantapään kautta historiasta oppineet rajamaat pyrkivät poliittisesti varautumaan naapurinsa roistovaltioon. 


Eurooppalaiset valtiot eivät saa sulkea silmiään tältä epäoikeudenmukaisuudelta. Jos käperrymme omiin ongelmiimme ja annamme Venäjän sortaa rajanaapureitaan, tulemme näkemään lisääntyvää ja pahenevaa aggressiota. Vaikka Venäjän kyky sotia on pahasti kärsinyt Ukrainan kansan urhean vastarinnan vuoksi, ei pidä unohtaa, että suurvallan asemaa etsivät eivät koskaan jätä laajenemistaan yhteen alueeseen tai valtioon, kuten olemme historiasta oppineet. Georgian ja Krimin miehitykset, sekä Ukrainaan hyökkäyskin ovat vain jatkumoa sille suuremmalle trendille, joka uhkaa Euroopan itsenäisiä valtioita. 


Mitä jos Venäjä seuraavaksi meidän kohdalla keksii jonkun täysin absurdin tekosyyn hyökätä? Mitä jos Venäjä toteaa, että Perussuomalaisten ja suojeluskuntiin 100 vuotta sitten kiinnittyneen Kokoomuksen läsnäolo eduskunnassa vaatisi denatsifikointia? Jos tahdomme varmistaa oman ja muiden rajamaiden olemassaolon, emme voi haaveilla liittoutumattomuudesta ja itsemme tilanteesta ulos sulkemisesta. Venäjän rajanaapureilla tulee olla itsenäisinä valtioina täysi oikeus oman poliittisen suuntansa valitsemiseen sekä olemassaolonsa turvaamiseen. Ukraina on puskuri Lännen ja Idän välissä, kuten Suomikin, joka voi olla seuraavana jonossa. 


Meidän on tuettava täysin Ukrainan itsemääräämisoikeutta ja taisteltava Venäjän tuomittavia tekoja vastaan.  Lännen antamasta tuesta keskustellessa, kovasti ja usein puhutaan tavallisista venäläisistä, jotka kärsivät sanktioista. Mutta todellisuudessa Putin ei olisi vallassa ilman tavallisten venäläisten suosiota. Vladimir Putinin suosio lähti kovaan kasvuun Krimin valtauksen jälkeen vuonna 2014. Ainoastaan kovilla seurauksilla voidaan pysäyttää ikinälkäisen diktaattorin ahneus ja kannatus.


Uudenmaan akseli tukee täysin Ukrainan itsemääräämisoikeutta ja näkee Venäjän toimet tuomittavina. Suomen ja Euroopan on annettava täysi tukensa Ukrainan itsemääräämisoikeudelle.